Descoperirea Puterii Noastre: Liberul Arbitru în Reconfigurarea Destinului

De la Blestem la Binecuvântare: Percepții Asupra Liberului Arbitru

  • “De ce tot timpul eu trec prin astfel de situații?”
  • “De ce lumea este împotriva mea?”
  • “Nu merit să fiu fericit?”

Cum să-ți Recâștigi Controlul și să-ți Modelezi Propria Viață

Multă vreme mi-am pus și eu aceste întrebări. Iar și iar. Și răspunsurile pe care mi le dădeam mă descurajau și mai mult.

Însă am făcut un lucru de care sunt mândră și care m-a ajutat enorm să găsesc răspunsuri: am continuat să caut, să fiu curioasă, să nu mă opresc până nu am claritate.

Cred că fiecare om s-a întrebat măcar o dată dacă suntem cu adevărat liberi să luăm decizii sau suntem predestinați să urmăm un drum bine stabilit în viață. Aproape în fiecare moment avem în fața noastră mai multe opțiuni. Și fiecare din noi alege într-un mod particular acele variante pe care le consideră potrivite. Eu cred că asta contribuie la unicitatea noastră și ne diferențiază de alte forme de viață. Există persoane care evită cu orice preț să ia decizii de frică de a fi nevoiți să și le asume. Capcană în care acestea cad este că a nu lua o decizie… e tot o DECIZIE! Practic alegi să-ți dai puterea altuia, care deja are un plan al său și te va include automat și pe ține în el. Te-ai gândit la asta?

Liberul Arbitru și Responsabilitatea Noastră în Crearea Realității

Pentru această categorie de persoane, liberul arbitru este un blestem. Pentru că vine la pachet cu posibile eșecuri, eșecuri pe care nu se simte confortabil și nu știe să le gestioneze. Simte că este inacceptabil să-și asume în plan social un eșec, așa că preferă să pozeze și să rămână o victimă.

Pentru alții, liberul arbitru reprezintă o binecuvântare, deoarece ne oferă posibilitatea de a ne modela propriul nostru destin și de a lua decizii care ne definesc viața.

Dumnezeu ne-a înzestrat pe toți încă de la naștere cu liberul arbitru. Ne-a dat acest mare cadou, dar și uriașa responsabilitate de a decide noi cum alegem în fiecare situație. Și ne respectă alegerile. Nu ne forțează să alegem întotdeauna binele. Și cu adevărat e un cadou minunat. Însă atunci când ceea ce alegem nu aduce rezultatele dorite, instantaneu ne declinăm responsabilitatea și începem să căutăm vinovați, pentru că, nu-i așa? dacă ceva nu ne iese bine, suntem doar niște victime.

Transformarea prin Liberul Arbitru: Cum Îți Poți Crea Propria Viață

Folosindu-ți liberul arbitru, poți să alegi să te poziționezi că o victimă și să consideri că totul acționează împotriva ta, familia, colegii, angajații, țara, orașul etc. Poți liniștit să faci asta (în continuare). E dreptul tău. Asta nu face mai puțin adevărat faptul că tu ești responsabil de ceea ce ți se întâmplă, de felul în care te tratează ceilalți. Pentru că ceilalți îți reflectă exact părerea pe care o ai tu despre tine (evident aici nu mă refer la ceea ce spui tu despre tine cu voce tare, ci la ceea ce simți tu în interiorul tău, că ești, că meriți, că poți). Mă refer la convingerile și credințele tale cele mai profunde.

Parcă te aud: cum adică Lăcrămioara, eu merit să fiu trădat de cei pe care îi iubesc, merit să îmi întoarcă spatele persoanele pe care le-am ajutat cel mai mult, merit să fiu mereu abandonat, să mă simt mic și neputincios? Evident că nu meriți, nimeni nu merită să fie tratat așa. Și atunci de ce se întâmplă asta?

Fiecare decizie pe care o luăm, de la cele mici la cele mari, ne influențează viața și cursul acesteia. Alegerile noastre în carieră, relații, educație și stil de viață ne definesc traseul personal.

Reprogramarea Minții și Transformarea Personală

Îți spuneam la început despre liber arbitru. Hai să-ți spun când tu real, îți folosești liberul arbitru. El intervine DUPĂ ce ai impulsul de a face ceva, de a reacționa la ceva și ÎNAINTE de a acționa efectiv. Mă urmărești? Pe foarte simplu. Cineva spune sau face ceva și simți instant să reacționezi, să-i dai o replică, să te aperi. Dacă după ce ai impulsul, tu îl faci acțiunea, adică îi dai o replică, te aperi sau îl învinovățești… nu ai liber arbitru! Ai observat că la aceleași stimul tu reacționezi mereu la fel? Oare de ce faci asta? Tocmai pentru că nu ți-ai activat liberul arbitru.

Ai doar butonul roșu pe care cineva ți-l apasă… și reacția. De fiecare dată. La fel. E că o autostradă care s-a format și fluxul informatic circulă cu viteză. Liberul arbitru apare DUPĂ ce ți-e apăsat butonul roșu, tu nu reacționezi instant ci devii observator al emoțiilor tale, înțelegi de ce ai reacționat așa, înțelegi că ți-a fost activată o rană emoțională pe care acum o conștientizezi și ALEGI să acționezi diferit.

Cum să Îți Reiei Controlul și să Îți Creezi Realitatea

Abia de aici începi să-ți iei puterea înapoi. În acele 7 secunde dintre stimul și reacție tu decizi dacă viitorul tău arată exact ca și trecutul, pentru că ți-ai creat realitatea cu aceleași gânduri și emoții, sau va fi diferit. Ceea ce vei face în acele secunde va decide dacă îți asumi responsabilitatea pentru cine ești, și începi conștient și asumat să te construiești așa cum visezi să devii. Dacă te întrebi cum poți să faci să începi să schimbi asta, hai să-ți dau 5 posibili pași:

1. Primul pas pe care îl poți face este să decizi că nu (mai) ești o victimă și că tu ești responsabil pentru cum arată viața ta. Știu că este neplăcut, știu că doare, știu că nu e confortabil, dar crede-mă, e nevoie să faci acest prim pas.

2. Pasul 2 este să începi să te observi și să devii conștient de ce reacționezi în modul în care o faci acum pe pilot automat. Nu vreau să te simți vinovat că mereu îți spui că data viitoare vei reacționa diferit și totuși nu o faci. Nu e vina ta pentru rănile din copilărie. Însă e responsabilitatea ta să lucrezi cu ele.

3. Pasul 3. Caută rădăcina traumei care ți-a făcut rana respectivă și începe cu răbdare și iubire să o vindeci. Până când nu vindeci cauza nu ai control asupra efectului.

4. Pasul 4. Învață tehnici eficiente care să te ajute să formezi noi conexiuni neuronale care să facă o altă autostradă către reacțiile tale.

5. Pasul 5. Exersează în fiecare zi starea de prezență activă. Devino observatorul gândurilor tale, al emoțiilor pe care le simți în interior și alege conștient cum vrei să reacționezi. Nu te descuraja că nu vei reuși de fiecare dată. Perseverează și te asigur că procesul va deveni tot mai ușor pe măsură ce se reprogramează subconștientul și noile programe vor deveni firescul.

Dezbateri Actuale asupra Liberului Arbitru: Biologie versus Influente Sociale

Pe măsură ce cercetările în domeniul neuroștiințelor avansează, înțelegerea noastră asupra liberului arbitru devine din ce în ce mai complexă. Se dezvăluie conexiuni între funcționarea creierului și procesele decizionale, iar această ridică întrebări profunde cu privire la natură și originea alegerilor noastre. Cu toate acestea, rămâne o dezbatere continuă între cei care cred în existența liberului arbitru și cei care susțin că suntem limitați de influențe biologice și sociale.

Transformarea prin Liberul Arbitru

Scrie-mi în comentariu cum te simți când preiei controlul gândurilor și emoțiilor tale și simți că puțin câte puțin îți iei puterea ta de creator înapoi? 

Cum se simte  să prinzi curaj să visezi că viața ta chiar poate fi exact așa cum îți dorești?

 Pentru că meriți să-ți dai voie să strălucești! Și vei străluci doar dacă îți descoperi autenticitatea și îți dai voie să-ți creezi propria poveste. Eu am încredere că vei reuși.Și îmi doresc să ai și tu.

Lasă un comentariu